Translate

Sunday, 20 January 2013

Sustainability sessions / Taller de sostenibilidad

El primer taller sostenible se realizo en Santiago el 29 de noviembre 2012 y cubrió los tópicos de Huertos urbanos, compostaje y recetas vegetarianas étnicas. Fotos al final de esta entrada!
Las personas que atendieron obtuvieron ideas sobre:
  • Qué plantas se pueden cultivar en un huerto urbano, qué apariencia tienen y qué requerimientos de espacio necesitan
  • Se introdujo el tema de asociaciones de plantas (qué plantas se pueden plantar juntas para evitar plagas o para mejorar la calidad del suelo)
  • Se inicio a los participantes en lombricultura, se mostraron diferentes tipos de gusaneras y por último se fabrico una gusanera simple que uno de los participantes se llevo a casa. Varias personas con gusaneras tuvieron la oportunidad de intercambiar gusanos para mejorar la diversidad genética de sus propias colonias (y los que no tenían gusanera pudieron llevar gusanos para empezarlas).
  • Se realizo una inducción en el tema de compostaje casero (proporciones de carbono y nitrógeno y que materia vegetal contienen estos compuestos en su composición, compostaje de hojas, niveles de humedad recomendados…)
Tras un par de horas de instrucción, debate e intercambio de conocimientos con demonstraciones practicas, los participantes comenzaron con la parte de cocina del taller. Aprendimos a preparar leches vegetales (enlace aquí) y algunos platos de oriente medio. Mousse de papa con comino y berenjenas fritas con salsa de tomato y cebolla. Todo fue acompañado por el delicioso pan de Semilla.
Gracias a todos por atender y por ayudarnos entre todos a aprender juntos y a ser mas sostenibles. Si hubiera suficiente interés, estaremos felices de repetir la experiencia!

The first of the sustainability practice sessions was held in Santiago on 29th of November 2012 with the themes of “Urban gardening, composting and ethnic vegetarian recipes”. You can find some photos at the end of this entry.

Several people attended and got some ideas on:
  • Which plants can grow in an urban setting,  what do they look like and space requirements
  • An introduction to plant associations (what to plant together to avoid pests or improve the soil)
  • An initiation to worm composting, different types of wormeries and how to make your own simple wormery (one of the participants took this home!). Those with home wormeries also had the chance to exchange worms to improve the genetic diversity of the worm colonies. Those without had the chance to take some home to get their wormeries going.
  • An induction to garden composting – Proportions of carbon and nitrogen and vegetable matter that contain them, leaf composting, keeping the moisture etc
After a couple of hours of chatting, exchanging knowledge and some practical demos, the participants moved on to the cooking part. We learned to make vegetable milks – link here – and some middle-eastern plant based dishes: Potato mousse with cumin and deep fried aubergine slices with tomato and onion sauce all of which was accompanied by the lovely bread from Semilla.
Thank you all for attending and helping each other learn together! If enough interest is registered we will be more than happy to rerun.


Cooking

The potato mousse

The tomato and onion sauce
The feast - Part 1

The feast - Part 2

Broccoli and chard in an urban veggie plot
Permaculture style veggie plot (see how many edible plants you can identify, there is sweetcorn, chard, tomato, sunflower, oregano, rucola, borage, calendula and pumpkin... perhaps a few others but the space is less than 1m squared)

Sage, watermelon and a chilli pepper sprout
Peas

Borage flowers and seed (you can eat these flowers in salads or add them to drinks)
Typical produce of an urban veggie patch (chard, calendula, carrot, peas, mint, borage...)

Leaf compost and normal compost

Wormery



No comments:

Post a Comment